Welcome

Recent Photos

Recent Videos

No recent videos

HUNDAR  HUNDAR OCH............. ÅTER HUNDAR

och då framför allt västgötaspetsar!

 

 

Den första västgötaspetsen här på Kopparås hette Teddy och kom med Västgötabanan från Skara - Vara till Sjöviks station i en liten trälåda. Året var 1954 och jag var bara tre år gammal.  Det var mina morföräldrar som länge varit intresserade av de små gråbruna, Vättarna som morfar kallade dem. Han var uppvuxen i de värmländska storskogarna och med sägner berättade av  mor och farföräldrar om skogsrån - vättar och småfolket. Naturligtvis, berättade han i sin tur för mig om kvällarna, var det västgötaspetsarna som gick mellan gårdarna - åt upp gröten gårdsfolket satte ut om jularna och lockade och tjusade ynglingar med sina mandelformade mörka ögon i dimman bakom gärdesgårdarna. Blottande sina svarta ihåliga ryggar när de vände sig om innan de försvann in i dunklet. Det var historier som kittlade sinnet hos en liten tös och nu äntligen skulle en av dem komma till Kopparås! Teddy skulle han heta, ty de tog skepnader efter skogens djur: Björn - Järv - Varg - Räv eller Grävlings lika.

 

                                       

 

 

 

Teddy blev mormors hund i tio år. Efter hennes död tog han hand om morfar som var blind och när morfar två? år senare gick bort flyttade han in till staden, blev en mycket uppskattad kontorshund och uppnådde den höga åldern av sjutton år.

Självklar och livsnjutare. Det är två ord jag ofta får höra om västgötaspetsen och så uppfattade jag dem under mina första 35 levnadsår. Självklara. De bara fanns där som ett naturligt inslag i tillvaron. Lika naturligt som luften man andades. Självklara.........

 

    16    KSK    34

 

         

  

 

        

      

     Kopparås  Stuteri 

&

Kennel

 

Kopparås Gård är en skogsgård omfattande ca 125 hektar. Mestadels skogsmark men även hagar, betesängar, dalgångar och sjöar med små öar. Gården är ett gammalt frälsehemman med anor från början av 1500-talet. Redan då var det en kvinna, Christina Bielke, som ägde Kopparås. Naturen runt gården är obändig med vildmark och Ale och Vättle fjäll inpå knutarna i utkanten av Risveden i Västgötaspetsens ursprungslandskap Västergötland. 

 

 

Här bor vi, Lucia och Rein, med nio västgötaspetsar - nio halvblodshästar, Elmarinastammen, stofamilj 31, fem kattor  och barn till och från. Stuteri och hästuppfödning har vi haft sedan början av 70-talet  och västgötaspets har det funnits på Kopparås i mer än ett halvt sekel nu.

Vi har genom åren haft stora framgångar med vår uppfödning både av hästar  - kor, Hereford, och hundar. Att lyckas med uppfödning är mycket tur och litet skicklighet.( Ett sunt bondförnuft och fingertoppskänsla skadar inte heller.) Dessa framgångar hade inte varit möjliga utan det arbete som uppfödarna till våra stamdjur lagt ned i sitt avelsarbete. Nu är det upp till oss att förvalta detta arv och föra det vidare.

Ett varmt TACK till:

Karl-Erik Samuelsson, Dalbobeta, Väderstad, för La Lune och La Nuit. Ni finns för alltid inristade i mitt sinne. 

Ingrid Segelöv, Nolgårdens kennel, för Nolgårdens Ferdinand. En fantastisk hund! Vi sov ihop i arton år. Rygg  emot rygg.                                                                

                                                                

                                                                           

                                            

Anita Whitmarsh, Svedala kennel, för "Puppy",  Svedala Lukas Lupus, vilken för Svedala Ludwig Lodjurs linjer vidare.

Ketty Olsson, Möllebos kennel, för Möllebos Zara vilken är stammor för en av Kopparås tiklinjer

Olof Svensson, Starabo kennel, för Starabo Georgina vilken är stammor för Kopparås andra tiklinje

Hundarna på Kopparås lever med oss inne i huset. De är med oss ute i arbetet på gården och i skogen  varje dag. Håller självständigt rent från "vilda djur" på inägorna  och tamdjuren inne i beteshagarna. Hälsar tvåbenta besökare välkomna och avvisar ovälkomna. Med andra ord de lever ett riktigt "hundliv". Vi prioriterar mentalitet och sund fysik hos våra avelsdjur. Ett måste under de förhållanden som vi lever i.

Naturligtvis är vi medlemmar i Svenska Kennelklubben, Specialklubben för Västgötaspets och Svenska Brukshundsklubben.

Jag har under tre års tid genomgått Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning, ingick i en referensgrupp inför framtagandet av utbildningen, omfattande separata kurser i

 

 • Hunduppfödning i teori och praktik
 • Anatomi - sambandet mellan exteriör/byggnad - rörelser och funktion
 • Genetik - avel och SKKs hälsoprogram
 • Avtal - lagar och regelverk för uppfödning och hundhållning
 • Parning och valpning - hundens fertilitet och fortplantning
 • Utfodring - hundens näringsbehov
 • Beteende - fördjupad kunskap om valputvecklingens olika faser

Efter utbildningen utfärdas Diplom. Så jag kan numera titulera mig "Diplomerad" hunduppfödare!

 

Under fyra år har jag varit ordförande i Specialklubben för Västgötaspets och haft fömånen att få deltaga i framtagandet av RAS, Rasspecifika Avels Strategier, för västgötaspetsen samt Domar och Raskompendium för rasen. Under min tid som ordförande genomförde Specialklubben för Västgötaspets även en vidareutbildning/domarkonferens för de exteriördomare som är auktoriserade för att döma västgötaspetsen på officiella hundutställningar.

 

Jag har även

 • Genomgått kurs i Anatomi och  Exteriörbedömning för Owe Germundsson i Västra Kennelklubbens regi vid 2 tillfällen omfattande 2 dagarskurser med 6 månaders mellanrum
 • Genomgått kurs i Anatomi och Bedömning i Västra Kennelklubbens reg vid 4 tillfällen omfattande 2 dagarskurser med ca 4-6 månaders mellanrum
 • Deltagit i Västra Kennelklubbens årliga  2 dagars Avelskonferenser på Nordens Ark vid 5 tillfällen
 • Deltagit Dog Adventure Conference 2011  

 

Lucia 

 

                                                                              

                          

                                                          Hoppas att vi ses!!!!!

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.